Funktion One Evo X - Evolutionen fortsätter

Evolutionen fortsätter!

Funktion-One har introducerat vad många kommer att se som den mest mångsidiga högtalaren hittills. Genom att använda en nyutvecklad Wave-guide som ger en jämn 90° horisontell spridning och hög SPL så flyttar Evo X fram prestandan för hornladdade fullrange-system rejält.

Evo X:s driveruppsättning ger en otrolig tydlighet, upplösning och detaljskärpa. Dess 90° horisontella spridning gör den till ett utmärkt val för livescener, små klubbar och teatrar, där man eftersträvar ett högt ljudtryck från en relativt kompakt högtalare. Evo X kan användas som en singelstack per sida eller fyrapunktssystem. Samtidigt som Evo X:s horisontella spridning ger täckning över ett brett område, säkerställer dess snäva och fokuserade 15° vertikala spridning att ljudet koncentreras på publiken, vilket minimerar reflektioner och rumspåverkan. Resultatet blir en tydlig och engagerande ljudbild.

Med samma HF-lins (isofasdiffraktion) som Vero VX, är Evo X designad för små till medelstora liveevenemang och installationer, och har sitt optimala publikområde på cirka 10x10m. Evo X har ett frekvensområde på 50Hz-18kHz, så för att få den sista oktaven och mer lågfrekvent energi bör den gärna kombineras med subbas från F eller BR-serien. Evo X har noggrant designats för att generera hög en SPL kombinerat med hög verkningsgrad, vilket gör att man inte skall ”underdimensionera” valet av subwoofer.

I Evo X 3-vägskontruktion så är det 8" drivern i mellanregistret som bär den största delen av informationen genom sitt breda frekvensområde (280Hz - 5kHz), vilket minimerar stressen på 1" drivern i diskanten, medan 15" bekvämt hanterar mellanbasen från 50Hz upp till 280Hz.

 

Evo X väger 47 kg och är 60 cm bred, 86 cm hög och 54 cm djup. Dolly och heltäckande stålgrill finns som tillbehör. Pris och leveranstid är ej fastställt ännu, men början av 2023 är rimlig gissning att de först exemplaren landar.