Historien om Shure SM58


SM58 har blivit en modern ikon och referensen för hur en mikrofon skall se ut - kopierad otaligt många gånger, men aldrig ersatt.

Hur gjorde egentligen Shure en så bra sångmikrofon, och vad ledde till att den skapades?

För att fira SM58 Day, låt oss ta en titt på dess historia, från starten av varumärket och några av deras historiska uppfinningar till designen av SM58 och dess legacy.

SHURES HISTORIA

Shure Radio Company grundades i Chicago 1925 av Sidney N. Shure och startades som ett enmansföretag som sålde AM-radiosatser och komponenter och var ett av endast sex företag som erbjöd reservdelskataloger vid den tiden, och detta bidrog till att placera Shure i framkant i branschen.

När den stora depressionen drabbade Amerika 1929 blev fabriksbyggda radioapparater tillgängliga och företaget var tvungen att ändra om sin affärsmodell och resulterade i att Shure började distribuera mikrofoner för Ellis Electrical Laboratories istället och sålde dessa produkter över hela USA.

Bara några år senare började Shure utveckla sin egen mikrofon. Model 33N, som släpptes 1932 och blev snabbt populär på grund av sin lätta konstruktion och mer överkomliga pris jämfört med alternativen. Detta gjorde Shure till en av den tidens få amerikanska mikrofontillverkare.

UNIDYNE-KAPSELN

1936 designade och patenterade Shure ett stöd- och upphängningssystem för mikrofoner, en tidig design av vad vi nu känner som shock mount. 1939 släpptess Shure Model 55 Unidyne, en dynamisk mikrofon med ett element och  kanske den mest erkända mikrofonen i världen och fortfarande på marknaden än i dag.

Kapseldesignen Unidyne I har blivit en av de viktigaste uppfinningarna i inspelningens historia, och dess uppfinning av ingenjören Benjamin B. Bauer har gett Shure en IEEE Milestone Award.

ANDRA INNOVATIONER

Under hela 1940-talet började Shure utveckla mikrofoner och hörlurar för att stödja de allierade styrkornas under andra världskriget och antog strikta militära standarder för att säkerställa att mikrofonerna skulle hålla. Denna inställning till design och kvalitet har varit en del av Shures filosofi sedan dess, och det är därför deras mikrofoner tenderar att vara så hållbara.

1949 släppte Shure en annan unik och banbrytande mikrofon, Green Bullet. Mikrofonen var ursprungligen designad för tal men den hade också en oavsiktlig bieffekt. Mikrofonen skapade ett mättat ljud som gjorde det möjligt för munspel att skära igenom mixen, över trummor, sång och förstärkta elgitarrer och är idag vad den huvudsakligen använts till.

Model 520, Green Bullet

 När Shure tillkännagav att Green Bullet skulle avvecklas efter att försäljningen avtagit markant, överväldigades de av förfrågningar från bluesmusiker om att behålla den. Detta fick Shure att ompröva beslutet och i slutändan behålla produktionen av Green Bullet, och är fortfarande idag ett självklart val bland bluesmusiker runt om i världen.

Shure fortsatte med intensiv utveckling sig under 1950-talet och släppte sitt första trådlösa mikrofonsystem, Vagabond 88. Systemet fick inget större genombrott på grund av dess höga prisnivå, men kunde ses på flera ställen i Las Vegas.

 

Vagabond 88,ordentligt kostsam och en räckvidd på 4,5m.

Däremot kom en av Shures viktigaste utvecklingar i slutet av 1950-talet. Modell 545 Unidyne III släpptes 1959, med end-firing istället för side-adress konstruktion.

UNIDYNE III-KAPSELN

Fördelen med End-firing designen från Unidyne III var ett mer enhetligt polärt mönster, vilket gjorde att förstärkningen på mikrofonen kunde vridas upp innan den orsakade rundgång. Detta blev nyckeln eftersom den kunde användas med större ljudsystem och konsertlokaler och banade vägen för liveljud att skulle klara utomhusformat som musikfestivaler, såväl som större utrymmen som arenor.

Utan Unidyne III kan man argumentera för att livemusik inte skulle vara där den är idag. En av tidens största liveevenemang, Woodstock festivalen, använde endast Model 565 på scen på grund av fördelarna med dess nya moderna teknik. Denna innovation skulle föras vidare till många av Shures framtida designer, särskilt SM57 och SM58.

1967 Unidyne III SpecSheet.

Jimi Hendrix, från Woodstock 1969

"Efter Armageddon kommer ingenting att finnas kvar förutom kackerlackor och SM58'or"

LANSERINGEN AV SM58

I mitten av 1960-talet samlade Shure sin erfarenheter från alla sina tidigare innovationer och skapade två modeller som än idag är några de de mest använda inom professionell audio. SM57 och SM58 som släpptes inom ett år efter varandra, SM57 1965 och SM58 1966.

Denna dubbellansering skulle så småningom cementera Shures legacy i branschen, men de initiala försäljningssiffrorna var extremt låga och 1966 var försäljningen av SM58 endast 145 enheter över hela världen. Dessa låga siffror fortsatte fram till 1970 och Shure övervägde att lägga ner produktionen.

Som svar på den låga försäljningen begärde en försäljare på Shure att han skulle få ta med sig dessa mikrofoner till olika livemusikställen runt om i Las Vegas. Även om Shure huvudsakligen hade riktat in sig på inspelningsstudior med "SM", var de överens. Härifrån började ingenjörer och platsägare se värdet av dessa nya Shure-mikrofoner.

Utan denna uppsökande kan historien om SM56, SM57 och SM58 ha gått i graven 1970.

KONSTRUKTION OCH DESIGN AV SM58
Så vi har täckt grunderna i den här legendariska mikrofonens historia, men varför exakt utformades den på detta sätt? Låt oss titta inuti för att avgöra vad som får den här legenden att ticka.

Det rundade gallret på SM58 är designat för att skrynkla ihop sig vid kollisioner, ungefär som på fronten på en bil – vilket gör mikrofonen hållbar när den tappas, träffas eller till och med kastas. Detta är en stor del av SM58:s legendariska hållbarhet.

Grillen är klädd med skum på insiddan och ett resonatorlock, och detta omfattar mycket av SM58:s inbyggda popfiltrering. Sedan sitter transduktorkapseln under detta skum och resonatorlock. Kapselns design ger ett konsekvent kardioid polärt mönster som gör att mer gain kan användas innan rundgång inträffar.

Under mikrofonens kapsel sitter ett pneumatiskt stötfäste som reducerar scenvibrationer och hanteringsljud till ett minimum. Allt detta tillsammans gör den sångmikrofon vi känner och älskar.

VAD GÖR SM58 SÅ SPECIELL?

Som vi nämnde tidigare var den främsta fördelen med SM58 den dynamiska designen med end-firing. Detta gjorde dess kardioida polära mönster mer konsekvent än konkurrenternas, och gjorde det möjligt för tekniker, särskilt i live-miljöer, att dra på mer volym utan att få rundgång.

Den slutgiltiga dynamiska designen möjliggjorde att större PA-system kunde användas för liveevenemang, vilket innebar att mycket liveljudsteknik måste komma ikapp. Det är därför SM58 fortfarande först och främst ses som en livemikrofon.

Designad av Shures ingenjör Ernie Seeler, innehåller SM58 en liten variation på Unidyne III-kapseln som släpptes 1959. När den färdiga kapseln skulle testas för första gången gjorde Seeler rigorösa tester som falltest, kokade, frös och sänkte den i vatten för att säkerställa att den fortfarande skulle fungera under alla omständigheter .

Berättelser om SM58:or som överlever stora fall, blir överkörda av bilar, stora spill och intensiva prestationer är extremt vanliga. Oavsett vad du gör med den är SM58 fast besluten att fortsätta fungera oavsett. Seelers noggranna design i kombination med Shures konstruktionsstandarder av militär standard har gjort SM58 till en av de mest, om inte den mest, robusta mikrofonerna som någonsin gjorts.

Den sanna unika faktorn för SM58 är dess ljudsignatur, vilket har gjort den otroligt väl lämpad för sångare som behöver skära igenom en tät blandning av högljudda instrument. Specifikt har SM58:s frekvenssvar en unik närvaroförstärkning vid 5 kHz och en mild, bred förstärkning i mellanregistret som ger mer kropp till sången.

På grund av dess tillförlitlighet, förmåga att hantera enorma ljudtryck utan distorsion och flexibilitet för att höja förstärkningen utöver vad någon annan mikrofon kan hantera, har SM58 hittat sitt hem i liverockmusik ända sedan den släpptes.

Band som The Rolling Stones var tidiga användare av denna mikrofon och än i dag fortsätter ikoner som Henry Rollins, Patti Smith och Paul McCartney alla att använda och offentligt stödja SM58 och bidragit till att behålla dess legendariska status.

SM58'ANS LEGACY

Det är svårt att förneka effekten av SM58. Det förde fram kraften och storleken hos PA-system mot vad som finns idag, vilket banade väg för större arenor och utomhusevenemang. Onekligen har SM58 hjälpt till att definiera dagens liveljud. Denna mikrofon är en bestående och avgörande prestation, inte bara för varumärket utan för ljudtekniken som helhet.

Så låt oss lämna denna resa med några intressanta trivia om mikrofonen ...

  • Roger Daltrey från The Who var en av de tidiga användare av SM58, och köpte en i slutet av 1960-talet. Denna mikrofon är det som gjorde Daltrey kapabel till sitt berömda snurrande mikrofontrick, eftersom det var den enda som fortfarande kunde fungera om han tappade den.
  • Trots att Ernie Seeler som utvecklade SM58 för rockmusik var ingenjören aldrig riktigt ett fan av genren. Han blev oerhört överraskad över dess antagande i live rockframträdanden och sa: "Jag älskar klassisk musik, men rock and roll, tar jag inte särskilt allvarligt".
  • Den berömda producenten av Johnny Cash, Tool och Red Hot Chili Peppers, Sylvia Massy har sagt, "efter Armageddon kommer ingenting att finnas kvar förutom kackerlackor och SM58'or". Det är svårt att inte hålla med.
  • En SM58 hittades nedsänkt under vattnet i veckor efter en orkan – och den fungerade fortfarande!
  • Henry Rollins "skräddarsydde" sina SM58:or genom att avsiktligt "mosa in" sina tumavtryck i gallret. Han använder fortfarande SM58'an för sina spoken word-framträdanden.
  • SM58 är en av få mikrofoner i världen som tagit sig ut i rymden, har använts ombord på den internationella rymdstationen för intervjuer och utbildningssamtal.
  • Frank Sinatra var ett stort fan av SM58. När en försäljningsingenjör försökte visa honom SM59:an 1977, sjöng Sinatra några ord i den, kastade den över rummet och bad om att få tillbaka sin SM58. Han sa sedan till sin ingenjör, "säg till den där grabben från Shure att inte komma tillbaka".
  • Rick Rubin körde ett blindmikrofonlyssningstest i en session med The Smashing Pumpkins och testade mikrofoner till ett värde av $35 000 på Billy Corgans röst. Inkluderade i detta test var mikrofoner från Telefunken, Neumann, AKG, Sennheiser och Oktava, samt en SM57 och en SM58. SM58 vann tävlingen.
  • Lägg till ett maskat kulgaller till SM57 så har du SM58. Båda modellerna är baserade på Unidyne III-kapseln. Till skillnad mot SM57 designades SM58 för sångapplikationer, med hjälp av sitt galler och skum som fungerar som ett effektivt pop-filter.