Powersoft X-Series på Medelhavet

Halmstadbolaget Tylösound AB genomförde under hösten -21 en spännande och ovanlig installation. Uppdraget gällde försäljning, installation och driftsättning av förstärkare till ett befintligt ljudsystem placerat på en 70 fot lång Magnum Marine Yacht för tillfället placerad vid kaj i Cannes, Frankrike.

Vi bytte några ord med Tylösounds VD Paul Aladin och Nicklas Bengtsson.

Hur hamnar ett sådant här uppdrag hos ett bolag i Halmstad?

"Min bror arbetar som sjökapten och har under många år som kapten ansvarat för flera Yachter i drift i främst Medelhavsregionen. Jag har själv haft anledning att hälsa på min bror i omgångar så jag är bekant med miljön och har ett visst nätverk av personer som utför uppdrag åt ägare av fartyg. Så koppling finns faktiskt där...!"

Vad bestod er utmaning i? Problembeskrivning?

"Den aktuella båten är en Magnum Marine 70 vilket är en snabbgående båt. Ägaren har en större Yacht för boende vid sidan av boenden på fastlandet och Magnum används för nöje och rekreation och förstås snabba förflyttningar. Man ville få ner vikten av fartyget för att på så sätt kunna addera ytterligare några knops fart".

"Det befintliga högtalarsystemet bestod av högtalare från amerikanska tillverkaren James som bland annat har specialiserat sig på ljudsystem för marin miljö. Högtalarsystemet var fördelat över två zoner, däck samt kabin. Zonerna var bestyckade med 8+4st 8" högtalare samt 4+1st 10" subs, alla av typen infällnadshögtalare. Dessa drevs av slutsteg och processorer som tog upp ett helt fullängdsrack med en sammanlagd hög vikt. Dessutom var inte förstärkarna anpassade för ett liv på havet med ibland ojämn strömtillförsel och strömspikar, stötig gång samt fukt. Vi ombads inkomma med ett förslag på en bättre anpassad lösning avseende förstärkare som bättre klarar utmaningarna i marin miljö".

"Kunden ville även ha en förenklad hantering av uppspelningsmöjligheter. I princip ville man kunna hantera musik och låtval direkt via sin mobiltelefon".

Paul lägger till "i den här kundkategorin är faktiskt kostnaden underordnad resultatet. Det är inte så att kostnaden är oviktig men det får kosta om resultatet blir bra! Och när man kommit till beslut så kör man. Det ger oss som leverantör och installatör bra möjligheter att faktiskt söka den allra bästa lösningen utan hänsyn till en begränsad budget som vi normalt är vana att jobba emot".

 

"Kunden ville även ha en förenklad hantering av uppspelningsmöjligheter. I princip ville man kunna hantera musik och låtval direkt via sin mobiltelefon".

 

SONDERING AV LÖSNING

"Vi enades om att vi behövde flerkanals förstärkare anpassade för turné med rejält med power och som kan hantera ibland ojämn strömtillförsel. Aktiv delning, Limiters och Dante som nätverksprotokoll var också funktioner vi sökte.

Eftersom vi sedan tidigare har mycket bra erfarenheter av förstärkare från Powersoft så kom vi relativt snabbt fram till att det vi eftersökte fanns i Powersofts produktserier och valet föll på Powersoft X-series. Ett samtal till Benum Sweden och så var vi igång...!"

 

LÖSNING

Paul - "Vi valde två kraftfulla Powersoft förstärkare, X4-4ch inkl Dante samt X8-8ch inkl Dante. De gav oss med råge det antal watt ljudsystemet behövde. Vi bytte ut elektroniken i den befintliga rackenheten vilket resulterade i att ca 75% av racken nu var tom! Såg ju faktiskt lite konstigt ut med de två Powersoft-stegen som endast bygger 3HE tillsammans i en annars tom rack...och vi fick säkert ner vikten med 200kg eller mer!"

Nicklas fortsätter - "då högtalarna som var monterade på båten inte var i närheten av att tåla den effekt som de båda Powersoft-stegen kan leverera så var det extremt viktigt att kunna anpassa uteffekten för att inte bränna högtalarna. Powersoft stegen har ju totalt fem olika limiters och i detta fallet har tre av dem använts, RMS, Peak och Clip limiters.
Då databladen från högtalarleverantören var tämligen begränsade gällande rekommenderade inställningar tog vi de data vi hade tillgängliga och matade in informationen i Powersofts designverktyg ArmoniaPlus för att få fram lämpliga limiter-inställningar."

"Nu är högtalarna väl skyddade mot överbelastning och speltester visar att det finns headroom i överflöd även vid höga ljudtryck.

På båten hade vi tillgång till 2x 16A till ljudsystemet vilket ju mer än väl räckte. Vi fick to.m reducera amperen ner till 10A på förstärkarna. För styrning från telefon via app adderades två styck Fusion Marine Stereo-enheter. Övrig processing som aktiv delning, filtrering, eq-inställningar, limiteringar gjordes direkt i Powersoft-förstärkarna. På det stora hela var själva installationen och driftsättningen problemfri."

 

RESULTAT

Yachten har nu ett stabilt, kraftfullt och välljudande ljudsystem amplifierat via Powersoft X-series-förstärkare. X-serien klarar de tuffa förhållandena till havs mycket bra och de omfattande integrerade skyddsfunktionerna i förstärkarna garanterar stabil drift trots till exempel ibland ojämn strömtillförsel.

Enligt uppgift är ägare och uppdragsgivare mycket nöjda!

 

Racket före, respektive efter installation. Lättat med över 200kg.

Högtalarare och subbar från Amerikanska James

Fusion enheterna som styr musik och volym.

Vi tackar Paul och Nicklas för en spännande historia och väl utfört uppdrag!

 

Fullständig produktbeskrivning av Powersoft X-series här: 

 

Kort om Tylösound AB:

Tylösound har mer än 20 års erfarenhet av ljud, ljus, bild, installation och programmering. Vi är en av Sveriges ledande leverantörer av anpassade paketlösningar inom ljud-, ljus- och bildteknik – vare sig du söker en helhetslösning eller enbart tekniskt stöd.

Vi erbjuder uthyrning, installation, service, projektering och rådgivning. Vi utbildar oss ständigt och investerar i ny teknik, för att kunna erbjuda dig de lösningar som dagens upplevelse-samhälle förväntar sig.