Ditt företags konto är spärrat och du kan inte lägga nya beställningar hos oss. Om du har frägor, vänligen kontakta accountingsweden@benum.com.

Benum Sweden har frekvent levererat Shure Twinplex lavaliermikrofoner till Audiosystem som i sin tur levererat dessa till temaparken Astrid Lindgrens Värld. Vi ville veta mer så vi åkte ner till Vimmerby i Småland en aprildag med snö och sol om vartannat för ett besök och pratstund med Henrik Schäfer och Thomas Dahlström.

Henrik är ljudansvarig på Astrid Lindgrens Värld sedan 2008. Vid sidan av säsongerna i Vimmerby finner man Henrik på diverse teater- och musikalproduktioner och turnéer som ansvarig ljudtekniker eller ibland scenmästare. 

Kalmarföretaget Audiosystem har sedan 90-talet varit en stabil teknikleverantör till “ALV” och företaget har varit en aktiv del av den tekniska uppbyggnaden på ALV sedan 2003. Audio System drivs av Thomas Dahlström, välkänd av många i vår audiobransch. 

 

Henrik Scäfer - Ljudansvarig på Astrid Lindgrens Värld

TEMAPARKEN - ASTRID LINDGRENS VÄRLD

Astrid Lindgrens Värld (ALV) är en av Sveriges större temaparker och tar årligen emot upp emot 500. 000 besökare under en normal säsong. Parken ligger i Vimmerby, Småland och drivs av Astrid Lindgrens Vimmerby AB, som i sin tur ägs till största delen ägs av Astrid Lindgrens arvingar genom bolaget Astrid Lindgren Förvaltning AB.

ALV har utvecklats under flera decennier och är idag en mycket omtyckt plats som barnfamiljer besöker återkommande. Parken drivs med stor varsamhet och respekt i Astrid Lindgrens anda och i enlighet med de värderingar hon uttryckte under sina levnadsår. Besökaren får träffa karaktärer och ta del av miljöer och uppspelande scener hämtade ur författarinnan Astrid Lindgrens sagor och berättelser. 

"Under pågående säsong används upp emot 100 st trådlösa mikrofonsystem och 10-talet in-ear system för hörhjälp på parkens nio olika scener.

Olika föreställningar spelas upp och de kan innehålla allt från tre skådespelare till ett 30-tal personer vid de större föreställningarna. Under en enskild dag används ca 90 mikrofoner och de brukas runt sex timmar åt gången.” 

Allt i sin ordning. Med hjälp av KVM-extenders ser FoH för samtliga scener identiska ut, samt håller hårdvara i en säker och temperaturkontrollerad miljö och kan styras från annan plats vid exempelvis personalbortfall.

Vi tas emot i en sidobyggnad i anslutning till ALV av Henrik och Thomas. Direkt möts vi av Rövarnas Sång ur Ronja Rövardotter från en repetitionslokal och vi tittar in kostymförråd, syatelje, sminkloger och musikrum.

  

Vi tas emot i en sidobyggnad i anslutning till ALV av Henrik och Thomas. Direkt möts vi av Rövarnas Sång ur Ronja Rövardotter från en repetitionslokal och vi tittar in kostymförråd, syatelje, sminkloger och musikrum. Det är verkligen full fart med förberedelser inför säsongsstarten om några veckor. Vi slår oss ner i byggnadens Studio varifrån man kan ha kontroll över Parkens scener och ljudsystem. Vi inser snabbt att ALV är en Temapark där allt sköts med stor professionalism och med höga ambitioner.

-  Oj, här är det verkligen full fart! Berätta om hur ALV drivs utifrån ett audio-perspektiv.


Henrik och Thomas berättar....“Ja, det är en stor verksamhet här. Det är ca 600 personer som arbetar i Parken, varav ca 150 personer på teateravdelningen. En stor del av dem är skådespelare förstås och vi har fem ljudtekniker igång dagligen. Under pågående säsong används upp emot 100 st trådlösa mikrofonsystem och 10-talet in-ear system för hörhjälp på parkens nio olika scener. Olika föreställningar spelas upp och de kan innehålla allt från tre skådespelare till ett 30-tal personer vid de större föreställningarna. Under en enskild dag används ca 90 mikrofoner och de brukas runt sex timmar åt gången.”  

Med fler än 120 skådespelare och 100 trådlösa system krävs det ordning och reda. Varje morgon kvitterar skådespelarna ut ett headset och bär det under hela dagen; på förställningar, lek i parken och på lunchrasten. Snacka om att det ställer krav på utrustningen.

”Till varje mikrofonsystem används i princip endast lavaliermikrofoner (myggor). Det är alltså ett stort antal mikrofoner i gång varje dag och jag tror inte det finns någon annan plats i Sverige där så många system samsas dagligen under en längre period. Detta ställer stora krav på produkter och hanteringen av teknik, inte minst när det gäller något så känsligt och viktigt i vår verksamhet, som myggmikrofoner. Vi har under årens lopp utvecklat parkens teknik när det gäller högtalare, mixsystem och förstås mikrofoner och känner oss idag ganska tillfreds med att upplevelsen uppfattas som professionell för våra besökare. Just hanteringen av mikrofoner och ljudsystem är central. Vi har satsat mycket på utbildning kring handhavande av just mikrofoner och lägger tid på service och underhåll. Vi måste helt enkelt ha stenkoll för att hålla en sådan här stor verksamhet i gång! “ 

“De föreställningar som framförs på ALV är en av hörnstenarna i den upplevelse en besökare får ta del av och ledningen här på ALV stöttar verkligen våra ambitioner kring tekniken då alla förstår att ljudupplevelsen är en viktig del av besöket. Därför har ALV valt att investera i professionell ljudteknik på en mycket hög nivå när det gäller högtalarsystem, mixerbord, kontrollfunktioner och inte minst mikrofonteknik. Vi har utrustat varje mixplats med identiska system vad gäller mixerbord och mikrofonsystem med mera så att våra ljudtekniker kan skifta mellan de olika ljudbåsen runt om i parken på ett effektivt sätt. Vi har också under många år använts oss av en av marknadens mest prestigefyllda modeller av myggor från en välkänd tillverkare. Vi har tidigare testat en del alternativ av myggor men vårt val föll på nämnd tillverkare. De lät helt enkelt bäst.” 

 

"De föreställningar som framförs på ALV är en av hörnstenarna i den upplevelse en besökare får ta del av och ledningen här på ALV stöttar verkligen våra ambitioner kring tekniken då alla förstår att ljudupplevelsen är en viktig del av besöket.“

UTMANINGAR och PROBLEMBESKRIVNING

Henrik fortsätter.... “Men trots bra ljudkvalitet var just lavaliermikrofonerna tidigt ett bekymmer då olika funktionsfel inträffade kontinuerligt och som i sin tur krävde åtgärder. Vi införde en process där skådespelare utbildades i hantering och vård av ”sin” mikrofon. Varje mygga plockas ut vid dagens början och brukaren, vanligtvis en skådespelare, ansvarar för att den returneras i det skick som den var vid uthämtning. Men trots detta så uppstod flertalet problem med mikrofonerna. Det i särklass vanligaste felet är kabelbrott, som uppstår där kabeln och kontakt möts.


Vi kan åtgärda en hel del av t.ex. kabelbrott men vissa säsonger kan resultera i att 40% eller fler av våra myggmikrofoner tas ur bruk på grund av för svag laddning, allvarligt kabelbrott eller annan orsak som inte går att åtgärda. Nya lavaliermikrofoner fick köpas in inför varje ny säsong och man började från ALV:s sida bli fundersam över de höga kostnader hantering, kassering och nya inköp medförde."

 

Det ställs inte bara höga krav på mikrofonerna, utan på all typ av utrustning. Antennerna till de trådlösa systemen sitter ute under hela den långa säsongen och levererar stabil RF till de trådlösa systemen från Shure.

Shure's "Sweat bot" droppar under en lång period ner en vätska som har samma egenskaper som mänsklig svett för att se till att kapsel, kabel och plast står emot och klarar de tuffa miljöerna myggorna utsätts för.

Shure's "Cable flex" testar kablar med vrid och våld, och Shure har med Twinplex lyckats skapa en kabel som håller långt mer än någon annan.

Shure's "Cable flex" testar kablar med vrid och våld och de har med Twinplex lyckats skapa en kabel som håller långt mer än någon annan.

Twinplex finns i fyra lavaliermodeller TL45, TL46, TL47 och TL48 samt en headsetmodell TH53 med olika anslutningsalternativ. TL finns i fyra färger: svart, vit, tan och cocoa, TH53 finns i tre färger: svart, tan och cocoa.

Vid varje scen finns rackar som ser ungefär likadana ut, dock med olika antal trådlösa mottagare beroende på hur många skådespelare som medverkar.

SONDERING AV LÖSNING

Under 2019 fick Thomas höra om en ny serie lavaliermikrofoner som Shure tagit fram – Twinplex. Shure hade under sex, sju års tid dessförinnan arbetat med att ta fram en ny serie lavaliermikrofoner med inriktning på premium-segmentet och efter ett långt och idogt testande på både Broadway-teatrar och inom Londons teatervärld så lanserades till slut Twinplex, ett sortiment av högkvalitativa myggor samt headmics.

Thomas berättar- “jag tog del av informationen redan vid lanseringen av Twinplex där jag uppmärksammade att ett av huvudargumenten för Twinplex var en högre tillförlitlighet över tid, en längre livscykel, med bibehållen hög ljudkvalitet. Det lät ju lovande förstås även om jag till en viss del var skeptisk, vi använde ju oss redan av en av marknadens absolut bättre mikrofonmodeller!” 

”Vi insåg snabbt att TL47T-myggan var intressant. Uppmätningar och tester av ljudkvalitet var tillfredsställande. Vi kunde även se att anslutningar mot kontakt var gjord via en smart dragavlastning. Själva kabeln är verkligen ett kapitel för sig och kanske den största innovationen.

Thomas och Henrik Schäfer lånade in ett test-kit med Shure Twinplex mikrofoner och i synnerhet modellen TL47T för test och utvärdering. 

”Vi insåg snabbt att TL47T-myggan var intressant. Uppmätningar och tester av ljudkvalitet var tillfredsställande. Vi kunde även se att anslutningar mot kontakt var gjord via en smart dragavlastning. Själva kabeln är verkligen ett kapitel för sig och kanske den största innovationen. Kabeln lär komma från ett asiatiskt företag inom MedTec-branschen och har faktiskt redundant skärm för extra hög tillförlitlighet. Samtidigt är kabeln mycket fukttålig, tunn och samtidigt följsam.  

Vi bestämde oss för ett större inköp om 20st Twinplex TL47: or. Nu var det upp till bevis, kommer de hålla under en säsong här hos oss på ALV? Det kunde bara ett flitigt användande ute i verksamheten över tid visa. Om Twinplex-mikrofonerna skulle visa sig hålla säg kanske upp till tre, fyra eller t.o.m. fem gånger så länge jämfört med tidigare alternativ av myggor så köper vi oss verkligen fria från ett stort antal timmar som tidigare lagts på hantering och åtgärder och dessutom skulle risken för teknikstrul under föreställningarna minska!” 

 

Twinplex kabel. Från början utvecklad för medicintekniska industrin med dubbla korslindade skärmar.

SÄSONGERNA 2020 och 2021

Henrik och Thomas berättar vidare.. ”Den första leveransen av 20st TL47: or sattes in i verksamheten omgående och levererade verkligen fint men samtidigt hade pandemin tagit över i vårt samhälle så det blev en ganska märklig säsong som kortades en del. Hur som helst så användes vår första batch med Twinplexmyggorna flitigt trots allt, utan några bekymmer. Vi var väldigt nöjda så långt!  

När sedan försäsongen 2021 drogs igång med repetitioner etc. så bestämde vi oss för att satsa vidare på Twinplex TL47T-modellen. Fler beställningar gjordes och säsongen 2021 löpte i stort sett normalt trots fortsatta åtgärder pga. den rådande pandemin och våra Twinplexmyggor har levererat på ett jättefint sätt. Och nu stundar alltså en ny säsong på ALV där en del av våra Twinplexmyggor går in på sin tredje säsong”.  

 

Stridsscener från Bröderna Lejonhjärta. (Pressbild från Astrid lindgrens värld)

LÖSNING & RESULTAT

“Sedan starten har ytterligare 60-talet Twinplex TL47 köps in. Vi har nu 80st TL47:or som vi kontinuerligt använder i ur och skur, solsken och allt däremellan. De första TL47: orna har varit med i drygt två säsonger nu vilket ju blir väldigt många timmar i bruk och resultatet är... fantastiskt!  Någon enstaka mikrofon har eventuellt tappat lite av sin laddning men vi har inte haft ett enda ”errorp.g.a. kabelbrott eller liknande på någon av våra TL47: or.”  

Henrik fortsätter... “Eftersom vi har all teknik dokumenterad för uppföljning sedan flera år tillbaka så har vi även en status noterad på varje enskild mygga som används inom ALV. Se här!”  

Henrik tar fram en excelfil på sin skärm i kontrollrummet. Vi tittar tillsammans på databladet som sammanfattar status över det totala innehavet av mikrofoner på ALV och informationen vi ser på skärmen understryker påståendet. Inga markeringar noterade i excelfilen för åtgärder som kassering, reparation eller andra problem på innehavet av Shure Twinplexmyggor. ”Succé helt enkelt, det finns inte ett annat ord!” Thomas fyller i... ”Ja, verkligen. Det är nog framför allt kablaget som är nyckeln här. Detta borde ju hela branschen få veta egentligen!”.

Vi på
Benum Sweden kan bara hålla med!  


Detaljerad info om Shure Twinplex 

https://www.shure.com/en-US/performance-production/twinplex 

 

Astrid Lindgrens Värld 

https://astridlindgrensvarld.se/ 

 

Kontaktuppgifter Audiosystem  

https://www.audiosystem.se/ 

 

Kontaktuppgifter Henrik Schäfer 

henrik.schafer@astridlindgrensvarld.se

 

Twinplex - TL45

Twinplex - TL46

Twinplex - TL47

Twinplex - TL48

Search engine powered by ElasticSuite